ADHD en corona

En toen was daar zondagavond het onvermijdelijke nieuws, de scholen gaan op slot. Terecht overigens. Maar hoe nu dan?

 

Last van de ADHD

Het ging al een paar weken niet zo lekker met mij. Veel zorgen, veel aan mijn hoofd. Ik kreeg geen letter meer “op papier” voor mijn blog, vooral door een warboel aan ideeën. Hierdoor weer onzeker, last van faalangst. We praatten al over extra hulp, een ochtend vaker opvang voor de jongste. Zorgen voor meer adem voor mij.
Ik kon de kinderen de laatste tijd niet goed handelen.
Mijn overvolle hoofd en dan hun tomeloze energie. Dat gaat in slechte tijden niet altijd goed samen.
En het zorgt voor een minder leuke moeder. Maar hé, inmiddels weet ik hoe je hulp in moet schakelen en wilden we dus iets gaan regelen.

 

En dan gooit een virus roet in het eten

Geen school, geen kinderopvang, geen opa’s en oma die op kunnen passen. En ook het feit dat wij volkomen achter de maatregelen staan en dus sociale contacten vermijden, zorgen er nu voor dat ik meer dan ooit mijn kinderen om mijn ADD brein heb zoemen.

Maandagochtend begon zo slecht. Ik lag die nacht al wakker van de spanning, wat zou dit virus allemaal aan maatschappelijke ellende met zich meebrengen? Alleen maar malen, doemdenken, relativeren en blij zijn dat mama dit niet mee hoeft te maken. Denken aan de boodschappen: bang zijn voor een lege winkel (mensen STOP MET HAMSTEREN!), onrustige mensen, te veel (onbekende) prikkels en daardoor misschien zelfs wel een paniekaanval?! Een hele slechte nacht dus.
En toen stonden in de vroege ochtend mijn lieve snuitjes stuiterend voor mijn neus.

“Vakantie!”

 

Social media perfect

Volgens de sociale media moest er door alle perfecte moeders meteen aan school gewerkt worden. Hele dagindelingen werden al gedeeld.

Moet je bij mij mee aankomen. Ik ga heel goed op structuur, op regelmaat en rust. Maar dat moet er wel rustig in geslopen zijn. Niet radicaal omgegooid.
Drie weken lang, drie kinderen thuis in drie verschillende levensfasen. En dan lesgeven, iets wat niet gaat als ze mij niet als juf zien. Niet luisteren. De hel.
Probeer de oudste twee maar eens dingen uit te leggen zonder dat de jongste, je weet wel zo’n peuterpuber, de boel thuis afbreekt. En dat met een brein wat de prikkels allemaal niet aan kan.

 

Sorry

Sorry buurvrouw, ik heb inderdaad veel te hard, te veel en onaardig geschreeuwd naar de kinderen. Eigenlijk schreeuwde ik heel hard tegen mezelf en om hulp. En vooral sorry naar mijn kinderen. Zij voelen ook de spanning, kunnen het ook niet helpen dat ze kind zijn en kunnen het al helemaal niet helpen, of weten, dat ik zo’n last van mijn drukke hoofd heb.
En ík kan er niets aan doen dat ik geen hulp had en mezelf even kwijt was.

 

We komen er wel

We hebben nu, al na drie dagen, iets meer in zicht wat voor ons werkt.
Waar mogelijk gaat de jongste ’s morgens mee naar kantoor zodat ik met de twee schoolgaande kinderen het leerwerk kan doen. Misschien draaien we dit een enkele keer om, maar eens zien of dat ook werkt.
De eerste spanning is er bij mij ook af, dit voelen de kinderen vast en zeker ook. Én ik trek me niet zoveel aan van de sociale media. Ik laat ze af en toe naar buiten gaan, help ze met huiswerk, doe spelletjes en knutsel veel en wandel onze rondjes met Fien. Maar als ik het even niet trek, even overloop en dreig te gaan schreeuwen, dan gaat hier mooi een scherm aan. Fuck de perfecte, maakbare wereld.

Dat virus heeft allang laten zien dat dat perfecte leventje helemaal niet altijd zo mooi, perfect en maakbaar is.

7
1 reactie op “ADHD en corona”
  • Wat schrijf je geweldig goed en duidelijk wat jij ervaart. Voor veel mensen zal het hopelijk wat duidelijker worden wat ADHD inhoudt en wat de gevolgen zijn.
    Het lijkt mij heel moeilijk om hier mee om te gaan voor jezelf want je hebt het niet in de hand.
    Zeker in deze tijd nog veel lastiger door alle extra stress die erbij komt doordat de kinderen niet op normale tijden naar school gaan en je dus geen ruimte hebt voor jezelf.
    Wens jou veel sterkte en hoop dat het binnenkort voor jou en alle andere moeders weer normaal wordt dat de kinderen weer naar school kunnen, sporten enz. Lieve groet Reina vd Heide

Laat weten wat je ervan vindt!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.