ADHD

Wat is ADHD?

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, oftewel een stoornis wat gekenmerkt wordt door concentratieproblemen en hyperactiviteit.

Er zijn drie verschillende typen ADHD:

  • ADHD-I: voorheen bekend als ADD. Dit is het onoplettende type. Mensen met dit type ADHD hebben vooral last van concentratieproblemen.
  • ADHD-H: het hyperactieve type. Men is veelal druk en impulsief.
  • ADHD-C: het gecombineerde type. Een combinatie van bovenstaande types, dit is het meest voorkomend.
     

ADHD bij volwassenen

Tegenwoordig wordt ADHD (eindelijk) ook onderkend bij volwassenen. Men noemt dit ook wel AADD, Adult Attention Deficit Disorder.
Volwassenen krijgen niet opeens ADHD, dit hebben ze al in hun jeugd. Wel wordt steeds vaker de diagnose gesteld op oudere leeftijd. Dit gebeurt dan door middel van diverse tests door een psychiater of psycholoog. Ook zijn er getuigenissen van bijvoorbeeld ouders nodig om vast te stellen dat de symptomen al aanwezig waren vóór het zevende levensjaar.
Verder wordt vastgesteld of de kenmerken voorkomen in alle situaties; werk, privé, sport. En dan moeten de symptomen op elk van deze situaties een negatief effect hebben op het dagelijks functioneren.

Enkele kenmerken ADD & ADHD

 

Oorzaak

Hoe men aan ADHD komt is niet helemaal bekend. Sommigen zeggen dat suikers en caffeïne en andere voedingsmiddelen bijdragen aan de symptomen. Dit is echter nog nooit wetenschappelijk bewezen.
Het lijkt er wel op dat het erfelijk is, aangezien het vaker in sommige families te zien is.

 

Behandeling

Een behandeling om van ADHD af te komen is er niet. Wel kan er door middel van therapie worden leren omgegaan met ADHD. In sommige gevallen wordt er medicatie voorgeschreven.