AD(H)D, olé, olé…

Ik heb dus ADHD.

Iedereen heeft het weleens druk in zijn hoofd. Iedereen is weleens iets kwijt of er met zijn gedachten niet bij.

Ik heb dat altijd.

Het is moeilijk uit te leggen wat het precies is. Het heeft veel kenmerken en iedereen herkent wel één of meerdere ervan. Het kan dan ook heel vervelend zijn als je als adhd’er niet wordt begrepen, of dat het zelfs wordt afgedaan als onzin, omdat iedereen daar wel last van heeft. Zeker jonge moeders.

ADHD staat voor Attention deficit Hyperactvity disorder. Oftewel een aandachtstekort stoornis met hyperactiviteit.

Er bestaan 3 subtypen;

  • Het onoplettende type
  • Het hyperactief-impulsief type
  • Het gecombineerde type

Ik val onder de laatste. Ik doe namelijk graag alles tegelijk ;-)

Wat zijn de symptomen?

In de afbeelding zie je enkele kenmerken van de eerste twee subtypen ADD en ADHD staan. Deze samen vormen het gecombineerde type. We noemen het gewoon allemaal ADHD. Dit ben ik.

Ze komen mij allemaal bekend voor. Gelukkig heb ik er een paar, met veel hulp, geduld en discipline, onder controle.

Ik ben sinds ik veel ritme en structuur in mijn dag heb aangebracht een stuk minder chaotisch. Dat wil zeggen; mijn huis ziet er (meestal) opgeruimd uit, ik ben alleen nog steeds alles kwijt. En de mánier van opruimen… Daar zal ik later nog eens een blog over schrijven.

Waar ik het meeste last van heb zijn de stemmingswisselingen, het afdwalen (concentratieproblemen), mijn perfectionisme, mijn vreselijke onzekerheid en natuurlijk de algemene oneindige drukte in mijn hoofd.

Maar ik wil ook gebruik maken van mijn stoornis. Met mijn (onze, Bart is net zo grappig) humor kan ik de ADHD soms luchtig accepteren. De creativiteit pas ik toe bij mijn kinderen en hopelijk ooit bij creaza, en natuurlijk in mijn blogs.

En bij alles zal ik oplossingsgericht denken, doen is nog een ander verhaal.

9

Laat weten wat je ervan vindt!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.