Waar ik te veel geld aan uitgeef?

Het meest logische, verantwoorde en goed onderbouwde antwoord is natuurlijk: aan mijn kinderen, ze kosten nu eenmaal ontzettend veel geld. En daar geef ik het ook met alle liefde aan uit. Ik ben gek op speelgoed kopen en ze in leuke kleren steken. Het juiste seizoen staat dan ook weer voor de deur.
Maar ik heb ook veel geld uitgegeven aan weggooien. Gelukkig kan ik daarvan ADHD de schuld van geven.

 

Prullenbak

Het meeste weggegooide geld is wel aan opleidingen en cursussen. Tien jaar geleden begon ik, na mijn burn-out, heel impulsief en met volle interesse aan een opleiding tot paraveterinair, dierenartsassistente wil de ik worden, ik wist het zeker.
Meteen zat ik in de zogenoemde hyperfocus, tot laat in de avond leerde ik een aantal modules en ik maakte met veel plezier de huiswerkopdrachten. Ik sliep er meteen ook slecht door want mijn brein maakte overuren door al het geleerde werk.
Ik denk dat ik na een kleine drie maanden al werd afgeleid en ik stopte als een kaars die gedoofd wordt met de cursus. De rekeningen moest ik alleen nog wel betalen…

En zo heb ik nog wel een rijtje met grote uitgaven die ik heb weggegooid, de sportschool, een cursus afvallen in combinatie met zwemmen, een danscursus waarvan één les is gedanst en niet te vergeten een hele zak kleding die ik nooit gedragen heb.

Ook kocht ik voor elke hobby of sport die ik wilde gaan doen bijbehorende schoenen. Denk aan dansschoenen, aerobicschoenen, duikschoenen, tennisschoenen, hockeyschoenen, hardloopschoenen en dure leren paardrijlaarzen want ik wilde naast relaxte bosritten ook wel wedstrijden gaan rijden. Dat werd er welgeteld één, een oefenwedstrijd nog wel.

Inmiddels weet ik hoe het komt, impulsiviteit. De bovenstaande dingen heb ik allemaal in een opwelling afgesloten of gekocht. Niet nadenkende over de gevolgen en of ik ergens bijvoorbeeld überhaupt wel tijd voor heb. Het heeft dus ook niets te maken met het bekende “gat in de hand” of een shopverslaving. Hier ontstonden ook nog weleens misverstanden door, verkeerde diagnoses ook. Het heeft te maken met de impulsiviteit, de hyperfocus en het volle enthousiasme waarmee ik mezelf ergens in stort. En dan is het de uitdaging om het hoofd erbij te houden. Dit mislukte meestal.

 

Er een nachtje over slapen

Nu weet ik er beter mee om te gaan. Ik heb mezelf geleerd dat ik eerst over dingen na moet denken. En als ik dat vergeet dat mijn man me daaraan helpt herinneren. Zo heb ik dus echt een aantal maanden nagedacht over welke cursus ik wilde doen en of het ook echt haalbaar was, ik keek ook meteen naar de tijd die ik erover mag doen. Want heel eerlijk, zoals ik al had voorspeld, deze ligt nu weer even stil. Ik ben in mijn hoofd nu zo druk met onrustmoment, mijn te starten bedrijf Buitengewoon social en natuurlijk mijn lieve Fien. En dan heb ik het nog niet eens over het knuffelen met mijn drie kinderen en alle sociale en sportieve bijkomstigheden daarvan. Maar ik heb nog twee jaar om díe cursus af te krijgen en ik heb mezelf beloofd dat geld niet weg te gooien!

Meestal gaat het nu dus goed met geld uitgeven. Tot ik weer op een impulsieve dag bedenk mijn goede fiets te verkopen en vergeet dat daarvoor weer een goede fiets terug moet komen…

8

Laat weten wat je ervan vindt!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.