World Mental Health Day

Gisteren was het World Mental Health Day, een dag om stil te staan bij psychische aandoeningen en om mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Op social media ging al snel de hashtag #ikbenopen viral. Mensen die open en eerlijk wilden vertellen over hun ervaringen plaatsten een foto van zichzelf met een ‘O’ op hun hand.

Ik, druk en chaotisch als ik was, had gisteren weinig tijd voor social media en zag pas laat over deze dag en hashtag. En toch besloot ik om ‘s avonds alsnog lekker impulsief een foto te plaatsen, want inmiddels weet ik dat het zo belangrijk is om je verhaal niet bij je te houden, om je niet te schamen, om open te zijn.

 

Acceptatie

Sinds mijn jeugd en tienerjaren ben ik al bekend met angsten en depressies. Helaas werd dit veelal niet onderkend. Pas nadat ik na een zware depressie en een bezoekje aan de crisisdienst wat tests onderging, werd er ADHD vastgesteld. Ik was inmiddels 29 jaar.

Ik had de pech dat ik in eerste instantie de verkeerde zorgverleners trof. Therapeuten die weinig tot geen verstand hadden van ADHD en me alleen behandelde voor de angststoornis én me andere dingen aanpraatten. Gelukkig vond ik 1,5 jaar geleden een psycholoog die gespecialiseerd is in ADHD en mede hierdoor weet ik veel beter met mezelf om te gaan.

Ik heb in ieder geval van alle zorgverleners geleerd om te praten en te accepteren. Accepteren dat ik moeite heb met dingen. En open te zijn hierover, me niet te schamen. En nu schrijf ik er zelfs weer over.

 

“Ik ben open!

 

 

8

Laat weten wat je ervan vindt!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.